EnergiMidt køber konkurrenter ud af markedet med statsstøttekroner

Internetvirksomheden Air-Net sender yderligere klagemateriale til EU Kommissionen, fordi EnergiMidt har tilbudt en stor kunde i Ringkøbing-Skjern skatteyderpenge for at skifte til fiber.

Direktør i internet-virksomheden Air-Net i Nørre-Nebel, Jens Stenberg, er på vej med yderligere dokumentation til Statsforvaltningen og EU Kommissionen, der begge behandler en klage over kommunal finansieret konkurrenceforvridning på bredbåndsmarkedet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det var med et tilskud på 70 millioner kr. fra den statslige vækstpakke, at kommunen sidste år indgik en aftale med EnergiMidt og kommunens i forvejen nære samarbejdspartner, forsyningsvirksomheden RAH, om udrulning af fiber i hele kommunen.

For at bruge statslige midler til den slags formål, skal der dokumenteres et markedssvigt gennem en grundig og nøje beskrevet teknisk kortlægning af, hvor godt kommunen i forvejen er dækket ind med bredbånd. Kommunen undlod dog at høre Air-Net, der har mellem 4000 og 5000 bredbåndskunder i kommunen. Der også begået andre fejl, hvorfor udbuddet strider mod flere EU-regler, herunder statsstøttereglerne..

– Vi var klar over, at EnergiMidt er fremme i skoene, men når man tilbyder en af vores store enkeltkunder penge for at overtage vores net, for at få dem til at skifte fra os til dem, så går de langt, langt over stregen, siger Jens Stenberg.

Han hentyder til et nyt feriecenter i Søndervig, hvor der allerede er opført 46 af op imod 300-500 feriehuse, hvor Air- Net har lagt bredbånd ind i husene. Projektleder Michael Neumann bekræfter.

– Vi blev kontaktet af en konsulent fra RAH-EnergiMidt, som vil have os med på fiberprojektet. Da jeg oplyste, at vi allerede havde gennemført en del investeringer, svarede han uden videre, at de ville overtage vores installationer og holde os skadesløse, hvis vi skiftede til dem. Jeg har ikke efterfølgende reageret på henvendelsen, for vi er egentlig godt tilfredse med den løsning, som vi har valgt. Det er den bedste og billigste for ejerne af feriehusene, siger han.

Jens Stenberg er naturligvis glad for ikke at have mistet en stor kunde, men han er mildt sagt rasende over, at en af markedets i forvejen store aktører nu også bruger skatteydermidler til at forsøge at knække hans lille internetvirksomhed.

– Det er tankevækkende, at man indirekte bruger offentlige penge til at opkøbe markedsandele fra private virksomheder, siger Jens Stenberg, der også ryster på hovedet, når EnergiMidt hævder, at det er nogle andre penge end statsstøttekroner, der skulle anvendes til at købe Air-Net ud:

– Dette her er jo ligesom det lunkne vand. Man kan ikke skille det varme fra det kolde.